מרשם ע"ש בן משפחה של החולה לתרופה שמכוסה בביטוח המשלים (כשהחולה אינו מבוטח)

רופא שהציע מעצמו לרשום את התרופה על שם בן משפחה (קרבה ראשונה) מאחר שיש לו ביטוח משלים ולכן הקופה משתתפת ב75% מערך התרופה, האם מותר לקבל זאת הימנו, ומה הדין כשקיבל בטעות את מי וכמה צריך לפצות.

תשובה:

שלום רב,

אסור לעשות כן, להוציא מביטוח משלים תרופה שאין בה צורך כדי להעביר לאדם אחר.
אף בדיעבד עדיף לשלם לקופת החולים את ההפרש. אם בעל הביטוח המשלים יצטרך תרופה (או כמה תרופות) במחיר זהה לתרופה זו, שיקנה אותה ללא ההנחה.

מקורות:

כתבתי שעדיף לשלם, אבל אין חיוב ברור, מאחר וקופת החולים היא חברה בבעלות המדינה, וכל אזרחי המדינה שותפים בה ואין לכל אחד שווה פרוטה. עיין קובץ קול התורה גליון סב עמוד רלח. אמנם בפתחי תשובה חו"מ סי' רכז ס"ק כג נראה שממון של קהל שונה מממון השותפים ויש חיוב השבה גם אם אין פרוטה לכל אחד.