נטילת ידיים לאחר נגיעה בזקן או בהפרשות מהעיניים

שלום כבוד הרב,

1. ראיתי ברבי חיים פלאג'י על התורה שכותב שיש לטול ידיו אם נוגע בזקנו (ומפרט שם שמחשש שנגע בכינים)
האם יש מי שפוסק כך להלכה?
והאם צריך לחשוש?

** ברור שהיום החשש דחוק כיוון שלכל אחד מרחץ בביתו והנקיון מצוי בכל בית

2. ידוע שצריך נטילת ידיים אם נגע תוך אפו, האם גם אחרי נגיעה בהפרשות העיניים שלאחר שינה? (נניח אם לא ירדו לחלוטין בשטיפת פנים בבוקר ובתפילה מוצא בעינו איזה לכלוך כזה)

תשובה

מי שנוגע בזקנו או בפאותיו אינו צריך ליטול את ידיו, אפילו אם נגע בהם על ידי חיכוך. (אבל אם לא התרחץ לזמן מרובה וזקנו מלוכלך, או שיש שם כינים צריך נטילה כמו שכתבת).

מי שנוגע בלכלוך שבעיניו, אינו צריך צריך ליטול ידיו.

מקורות

מה שאין צריך נטילה כשחוכך בזקן, מבואר בערוך השולחן אורח חיים סימן צ"ב סעיף י', וכ"כ האשל אברהם בסי' ד' והכף החיים או"ח סימן ד' ס"ק צ"ח.

ולעניין נגיעה בלכלוך שבעיניים עיין בשו"ת אור לציון ח"ב סי' פ"א אות י"א שכתב שמכיון שהוא מקום גלוי אינו מאוס וא"צ נטילה.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. "עיין בשו"ת אור לציון ח"ב סי' פ"א אות י"א שכתב שמכיון שהוא מקום גלוי אינו מאוס וא"צ נטילה"

    אולי לא קראתי נכון, אבל אני חושב שזה נלקח מפסקי תשובות, אבל ההלכה זאת לא קיימת באור לציון. (גם שאין שם סימן פ"א, ולכאורה הרב פסקי תשובות התכווין לפרק א' ומ"מ אין שום זכר שם לדין הזאת)

  2. אינני יודע מנין נלקח הדבר הרב המשיב הנ"ל כבר שנים רבות אינו איתנו באתר, אבל אינני רואה הבדל בין זה לבין צואת האף והאוזן שידועים דברי הגר"א ופסקם המשנה ברורה שא"צ בנטילה.

  3. יש מחמירים בצואת האף והאוזן… בכל זאת מצאנו את המראה מקום באור לציון – מ"ד:ד'

    מעניין שגם ראיתי אתר אחר שציטט את הפסקי תשובות עם הטעות.