ברכת הגומל למתגוררים באזור הדרום

שלום כבוד הרב!
אנו גרים באזור הדרום, ולעיתים קרובות אנו סופגים מטחי טילים, ואין אנו יודעים מתי המצב יחזור לשיגרה שקטה,
האם אנו צרכים לומר הגומל? ומתי?

תשובה

באופן כללי תושבי הדרום אינם צריכים לברך ברכת הגומל, כמובן שמסתבר שיש אנשים מסויימים שהיו להם ניסים מיוחדים, וצריך לדון כל מקרה לגופו.

ביאור

ברכת הגומל זה רק לאדם שהיה במצב של סכנת נפשות אבל אם בדרך טבעית הוא יכול לשמור על עצמו ולהנצל מהסכנה אינו מברך הגומל.

עם כל הכאב והצער של תושבי הדרום שוכלנו שותפים ומזדהים איתו, אבל הם לא היו במצב של סכנת נפשות, הרי כל מי שנכנס לחדר מוגן גם אם טיל נופל ברחוב שלו אינו ניזוק, ובדרך טבעית רוב האנשים לא היו במצב של סכנה נפשות מכיון שיש כל מיני אמצעי הגנה, ובסטטיסטיקה אנשים שנוסעים ברכבים יש להם יותר סיכוי למות בתאונה מאשר למות מטיל שמגיע מעזה, וכמו שגם ראינו שבמשך כל התקופה ברוך ה' לא היו כמעט הרוגים, כמובן שכל המצב שלנו בארץ גם אם הוא נראה שאנחנו קיימים בדרך טבעית וודאי שאינו כן והכל הכל בחסדי שמים, וכל תושבי הארץ בכלל ותושבי הדרום בפרט צריכים להודות לה' בכל יום על הניסים ונפלאות שעושה איתם בכל עת ובכל שעה, וראוי באמת לכווין בימים אילו יותר טוב בתפלת שמונה עשרה כשאומרים על ניסך שבכל יום עימנו ועל נפלאותיך וטובותיך שבכל עת וכו' שהרי בוודאי שבלי רחמיו וחסדיו של הקדוש ברוך הוא לא היה נשאר מעם ישראל כלום, אבל לעניין ברכת הגומל כדי שיהיו חייבים לברך צריך שינצלו ממצב של סכנה שבדרך טבעית לא היה ניצול ממנה, ובאופן כללי רוב תושבי הדרום, לא היו במצב כזה, ואינם צריכים לברך הגומל.

כמובן שיש מעט אנשים שהיה להם ממש ניסים והם צריכים לברך, אבל הם מקרים בודדים וצריך לדון בכל מקרה לגופו.