שאילת שלום בט' באב

ידועה ההלכה שאין אומרים שלום איש לרעהו ביום ט' באב. ולכאורה אם בית המקדש נחרב בגלל שנאת חינם, למה אוסרים דבר שמרבה אהבת חינם וקרבה בין איש לרעהו?

תשובה

יום תשעה באב זהו זמן שאדם מתאבל על החורבן, ומפיק לקחים איך להתנהג ולהרבות באהבת רעים, וודאי שאמירת שלום בסבר פנים יפות זהו עניין גדול, ועל ידי זה הוא מרבה באהבת רעים, אבל יש עוד הרבה דרכים שאדם צריך להתנהג בהם במשך כל ימות השנה כולל תשעה באב, קודם כל שחס ושלום לא יפריע לזולת, וגם צריך להרבות באהבה לזולת על ידי עזרה וכדומה.
כשההלכה אומרת שאסור לשאול בשלום ביום תשעה באב, אין בזה שום חסרון של יחס לזולת, ואין זה פוגע בשום אדם, שהרי כל אדם יודע שביום זה אין אנו שואלים בשלום אדם, בגלל שזהו ההלכה, והרי מפורש בהלכה שאדם שאינו יודע את ההלכה והוא שואל בשלום צריך לענות לו ואסור לפגוע בו, אני חושב שיש מספיק דרכים להרבות באהבת רעים כל השנה, וגם ביום תשעה באב, ואם ההלכה קובעת לא לנהוג באיזה מנהג מסויים, זה אינו סתירה בכלל לאהבת רעים. הקדוש ברוך הוא יעזור שנזכה להרבות באהבת חנם ונזכה במהרה בימינו לבניין בית המקדש.