החזר מקדמה כאשר הספק לא עמד בהסכם ובדרישות המזמין

ב"ה
הזמנתי מוצר לפי מפרט שלי. הספק היה חייב לבצע עבודת הכנה כדי ליצר המוצר. את עבודת ההכנה הנחוצה לו לצורך ביצוע ההזמנה התחייב להציג לי כדי לאשר שהיא עומדת בתנאי המפרט והמוצר אכן יהיה תואם להזמנה.

הספק לא הצליח לעשות את עבודות ההכנה כראוי, וודאי הוא שהמוצר שייוצר ע"פ עבודות ההכנה לא יהיה תואם להתחיבות.

כיוון שחלף הזמן לביצוע עבודות ההכנה וגם הזמן ליצור המוצר, דרשתי להשיב לי את המקדמה, אך הספק לא היה מוכן להשיב את כולה אלא בניכוי שני שליש בטענה שהוא השקיע עבודה בעבודת ההכנה.

כנגד זה טענתי שאני הזמנתי מוצר מוגמר שרק בו יש לי תועלת ואילו עבודת ההכנה נחוצה לו שאילולא זה כן אין אפשרות ליצר את המוצר. היות ולא קבלתי דבר אני רואה במקדמה כהלוואה, ואני דורש את פרעונה.

שאלתי מה הדין במקרה זה?

בכבוד רב,

תשובה:

שלום רב,

לפי דבריך שהספק אינו עומד בהסכם, אתה זכאי לקבל את כל כספך בחזרה.

מקורות:

גם אם הספק אנוס, חייב להחזיר את הכסף, כמבואר בשו"ע חו"מ סי' שיא סעיף ב ובנתיבות המשפט סי' שלה סק"ג.