כיבוס גרביים בתשעת הימים

האם במקרה שאין לאדם גרביים מכובסות ללבוש, מותר לו לכבס בתשעת הימים?

תשובה:

אם אינו יכול ללבוש מה שיש, מחמת שעלולים להביא לידי ריח רע, או שעלולים לגרום לפצעים וכדו' ברגלים, מותר לכבסם. אולם עדיף לכבס ביד ובמים, ללא חומרי כביסה.

מקורות:

עי' משנ"ב סי' תקנא ס"ק ו שכתב להתיר להחליף גרביים רק בשבת, ומשמע שביום חול אסור. אולם, בדברי הראשונים מבואר שמעיקר הדין מותר להחליף גם בימי השבעה כובע וגרביים, עי' ב"י יו"ד סי' שפט ס"ה, אלא שהריב"ש מחמיר בזה וכמו שכתב בדרכי משה (סק"ה) שם. ואמנם בשו"ע בהל' אבילות השמיט הרמ"א דין זה, ומשמע שסובר שמעיקר הדין מותר, אלא שהמנהג להחמיר בזה באבילות (עי' פני ברוך (אבילות,), וספר דברי סופרים (קיצור אבילות פרק לז סעיף עו ואילך, זכרון יצחק (טהרני) פרק כו ס"ד), ומשום כך יש מקום להקל בזה אף בשבוע של תשעה באב, כשיש צורך עי' נטעי גבריאל (אבילות פרק קיא ס"ח).