מטפל בקשיש שמקבל שכר נמוך מדי לא יוכל לדרוש השלמת השכר מתוך העיזבון

יום חמישי ד אב תשע"א 04 אוגוסט 2011
כבוד הרב שלום
ברצוני לברר את ההלכה במקרה דלקמן

חסוי מטופל ע"י אפוטרופוס (שמונה ע"י בימ"ש) האפוטרופוס – מעבר לתפקידו כאפוטרופוס – משקיע מזמנו בטיפול יומיומי בחסוי ללא תמורה מלאה (תמורה מלאה היינו התמורה על פי המקובל בתחום עבור הטיפול הנ"ל) וזאת משום שלחסוי אין מהיכן לממן זאת. מאידך לחסוי רכוש (מגרש) כמו"כ לחסוי בנות.

האם האפוטרופוס זכאי לאחר 120 של החסוי לקבל את התמורה החסרה מירושתו (המגרש) של החסוי?
בכבוד רב

תשובה:

שלום רב,

אם שילמו לאפוטרופוס שכר מסוים והוא שתק ולא דרש יותר, לא יוכל לדרוש לאחר מכן תשלום נוסף.
אם האפוטרופוס היה עושה את העבודה שלו מבלי לדבר על שכר כלל, ייתכן שהיה יכול לתבוע שכר מהעיזבון בטענה שלא התכוון לעבוד חינם ולוותר על התשלום אלא להמתין עד שיחלקו את העיזבון. אבל כיון שסוכם על התשלום, או נהגו לשלם לו שכר מסוים, אפילו שהתשלום אינו מספיק, והאפוטרופוס שתק ולא טען שהשכר נמוך מדי לא יוכל לתבוע לאחר מכן.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 34 עמוד ד שיש מחלוקת הפוסקים אם הנהנה אמר שאינו מוכן לשלם והמהנה דורש תשלום לאחר מכן בטענת משטה. בנידון דידן היורשים מוחזקים, ובנוסף לכך כיון ששילמו לו תשלום כלשהו ויש גם סברא שעשה לשם מצווה אין זה מופרך לומר שלא התכוון לדרוש תשלום נוסף. עיין שם.