איסור לשון הרע בכתיבת טוקבקים (Talkbacks) באתרי אינטרנט

על פי ההלכה מה דינו של כותב טוקבק לעניין לשון הרע, והאם דבר זה חל גם על מנהלי האתר בו פורסם הטוקבק?
האם מותר לאתר לאשר טוקבק שיש בו לשון הרע בטענה כי האחריות על כתיבת הדברים היא בעצם על הגולש בעצמו?

תשובה:
שלום רב,
אם הבנתי נכון מדובר במשוב על מוכרים באתרים (Feedback), דוגמת ebay או זאפ, שהלקוחות כותבים על רמת השירות והאמינות של המוכרים.
אסור לכתוב שקר או גוזמאות, אבל מותר לכתוב את האמת המדויקת ללא חשש. כמובן, שמנהל האתר רשאי וחייב לאשר את כל התגובות (חוץ מהודעות אשר אינן תואמות את אופי האתר), ואם אינו עושה כן הרי הוא רמאי.

לכתוב בתגובות על כתבה באתר אינטרנט אחר – שאינו קשור למכירות – לשון הרע על אנשים ודאי אסור. וכן אסור למנהל האתר לפרסם את התגובות. ואם לפי תקנון האתר עליו לאשר את כל התגובות, ייתכן שאסור לעבוד באתר כזה.

נימוקים:
א. עסק המוכר באמצעות אתרים אלו כאילו מפקיר את עצמו ונותן רשות לכתוב עליו.
ב. הרי הפרטים האישיים של המוכרים חסויים, כך שאין לשון הרע על האדם אישית אלא על העסק שלו.
אם לא היתה ללקוחות אפשרות לכתוב משוב שלילי על המוכרים, לא היתה כלל אפשרות למכור באמצעות אתרי אינטרנט. אדם הקונה באמצעות אתר אינו רואה את המוכר ואינו מכירו משום מקום, כל מה שהוא מסתמך הוא על המשוב שהשאירו לקוחות אחרים, ועל כך שהמוכרים ירצו לשמור על שמם הטוב. הכותב משוב רע אינו מקלקל לאותו עסק, כיון שאם לא היתה אפשרות לכתוב משוב גם לא היו קונים באתר של אותו מוכר, כל מה שהכותב גורם הוא שיקנו אצל מוכרים אחרים שהם הגונים. יוצא שאינו מזיק בדבריו כלל, אלא בונה את פרנסתם של אחרים המרוויחים אותה ביושר.
ג. בענין לשון הרע בכתב עיין חפץ חיים לשון הרע כלל א אות ח.