לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מקור חובת טבילה בנדה

וְאִשָּׁה כִּי-תִהְיֶה זָבָה דָּם יִהְיֶה זֹבָהּ בִּבְשָׂרָהּ שִׁבְעַת יָמִים תִּהְיֶה בְנִדָּתָהּ וְכָל-הַנֹּגֵעַ בָּהּ יִטְמָא עַד-הָעָרֶב. וְכֹל אֲשֶׁר תִּשְׁכַּב עָלָיו בְּנִדָּתָהּ יִטְמָא וְכֹל אֲשֶׁר-תֵּשֵׁב עָלָיו יִטְמָא. וְכָל-הַנֹּגֵעַ בְּמִשְׁכָּבָהּ יְכַבֵּס בְּגָדָיו וְרָחַץ בַּמַּיִם וְטָמֵא עַד-הָעָרֶב. וְכָל-הַנֹּגֵעַ בְּכָל-כְּלִי אֲשֶׁר-תֵּשֵׁב עָלָיו יְכַבֵּס בְּגָדָיו וְרָחַץ בַּמַּיִם וְטָמֵא עַד-הָעָרֶב. וְאִם עַל-הַמִּשְׁכָּב הוּא אוֹ עַל-הַכְּלִי אֲשֶׁר-הִוא יֹשֶׁבֶת-עָלָיו בְּנָגְעוֹ-בוֹ יִטְמָא עַד-הָעָרֶב. וְאִם שָׁכֹב יִשְׁכַּב אִישׁ אֹתָהּ וּתְהִי נִדָּתָהּ עָלָיו וְטָמֵא שִׁבְעַת יָמִים וְכָל-הַמִּשְׁכָּב אֲשֶׁר-יִשְׁכַּב עָלָיו יִטְמָא

יש לי שאלה: איפה כתוב שהאישה אחרי שבעה ימים צריכה להכנס למקווה?
כתוב שהגבר צריך להתרחץ אם הוא נגע בה. אבל לא רשום שהיא צריכה להכנס למקווה
תודה

תשובה:

דבר זה נלמד מהנאמר בטהרת כלים שנכתב בפרשת מטות (במדבר פרק לא פסוק כג)" כָּל דָּבָר אֲשֶׁר יָבֹא בָאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בָאֵשׁ וְטָהֵר אַךְ בְּמֵי נִדָּה יִתְחַטָּא" ודרשו על זה חז"ל (מס' עבודה זרה דף עה:) "תנא וכולן [-כל כלי מתכת הנקנים מהגוי] צריכין טבילה בארבעים סאה, מנהני מילי [-מנין לנו] אמר רבא דאמר קרא [-שנאמר בפסוק] כל דבר אשר יבא באש תעבירו באש וטהר הוסיף לך הכתוב טהרה אחרת, תני בר קפרא מתוך שנאמר וכו' א"כ מה תלמוד לומר [-מה כוונת הפסוק] 'במי נדה'-  מים שנדה טובלת בהן הוי אומר ארבעים סאה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה
    אבל מי נדה – מי אפר של פרה אדומה
    ולא של אישה
    לכן לא ברור מדוע הוסק מכך שמי נדה זה בכלל של אישה

    מספר במדבר יט יא-כב – רואים שמי נדה זה של פרה אדומה ולא של אישה בכלל.
    וַיְדַבֵּר יְהוָה, אֶל-מֹשֶׁה וְאֶל-אַהֲרֹן לֵאמֹר. ב זֹאת חֻקַּת הַתּוֹרָה, אֲשֶׁר-צִוָּה יְהוָה לֵאמֹר: דַּבֵּר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְיִקְחוּ אֵלֶיךָ פָרָה אֲדֻמָּה תְּמִימָה אֲשֶׁר אֵין-בָּהּ מוּם, אֲשֶׁר לֹא-עָלָה עָלֶיהָ, עֹל. ג וּנְתַתֶּם אֹתָהּ, אֶל-אֶלְעָזָר הַכֹּהֵן; וְהוֹצִיא אֹתָהּ אֶל-מִחוּץ לַמַּחֲנֶה, וְשָׁחַט אֹתָהּ לְפָנָיו. ד וְלָקַח אֶלְעָזָר הַכֹּהֵן, מִדָּמָהּ–בְּאֶצְבָּעוֹ; וְהִזָּה אֶל-נֹכַח פְּנֵי אֹהֶל-מוֹעֵד, מִדָּמָהּ–שֶׁבַע פְּעָמִים. ה וְשָׂרַף אֶת-הַפָּרָה, לְעֵינָיו: אֶת-עֹרָהּ וְאֶת-בְּשָׂרָהּ וְאֶת-דָּמָהּ, עַל-פִּרְשָׁהּ יִשְׂרֹף. ו וְלָקַח הַכֹּהֵן, עֵץ אֶרֶז וְאֵזוֹב–וּשְׁנִי תוֹלָעַת; וְהִשְׁלִיךְ, אֶל-תּוֹךְ שְׂרֵפַת הַפָּרָה. ז וְכִבֶּס בְּגָדָיו הַכֹּהֵן, וְרָחַץ בְּשָׂרוֹ בַּמַּיִם, וְאַחַר, יָבֹא אֶל-הַמַּחֲנֶה; וְטָמֵא הַכֹּהֵן, עַד-הָעָרֶב. ח וְהַשֹּׂרֵף אֹתָהּ–יְכַבֵּס בְּגָדָיו בַּמַּיִם, וְרָחַץ בְּשָׂרוֹ בַּמָּיִם; וְטָמֵא, עַד-הָעָרֶב. ט וְאָסַף אִישׁ טָהוֹר, אֵת אֵפֶר הַפָּרָה, וְהִנִּיחַ מִחוּץ לַמַּחֲנֶה, בְּמָקוֹם טָהוֹר; וְהָיְתָה לַעֲדַת בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל לְמִשְׁמֶרֶת, לְמֵי נִדָּה–חַטָּאת הִוא

  2. הערתך כבר העיר האבן עזרא על המקום:

    אבן עזרא על במדבר פרק לא פסוק כג
    (כג) אך במי נדה יתחטא – היה נראה לנו כי הוא מי אפר הפרה כמו מי נדה לא זורק עליו וחז"ל אמרו כי טעמו [-פירושו] בשיעור המים שתרחץ בהם האשה הנדה ודעתם רחבה מדעתינו:

    והיינו שאמנם פשטות המקרא לקורא היה מקום לטעות שאין הכוונה על מי נדה אלא של מי אפר פרה אדומה, אולם חז"ל כבר לימדונו שאין זה כוונת הפסוק אלא שמדובר שהנטמא בטומאת מת צריך לטבול במים שהנדה טובלת בהן.