עירוב אלכוהול במשקה בשבת

שלום כבוד הרב…
האם מותר בשבת לערבב וודקה או ערק משקאות שמכילים אלכהול עם משקאות קלים כמו ספרייט,קולה ,תפוזים וכדומה?

תשובה:

מותר לערב משקאות זה בזה בשבת ואין בכך כל בעיה.

מקורות:

עי' משנ"ב סי' שכא ס"ק טו שכתב "וכתב הט"ז דמטעם השו"ע יש ללמוד דאסור לשפוך יין ושאר משקים לכלי שיש בו חומץ כדי שגם זה יהיה חומץ דדומה לכובש כבשים דהא מתכוין שאותו המעט ששופך שם יהיה נכבש ויעשה חומץ. וביד אהרן כתב דאסור משום דמחזי כעובדא דחול ע"ש", לפי זה היה מקום לומר שגם בנידון דידן יהיה אסור לעשות כן משום איסור "מעבד" שעל זה דיבר הט"ז, וכן משום איסור "עובדין דחול", אולם באמת הדבר שונה לחלוטין, מאחר והחומץ אינו עשוי לשתיה בפני עצמו אלא רק לטיבול ועיבוד, ומשום כך העושה זאת הרי זה נראה כרוצה לעשות מעשה של עיבוד בשבת, והרי זה גם עובדין דחול, אבל עירוב של אלכוהול כדי להחלישו או כדי לתת בו טעם אין בזה, וכן הכרעת הפוסקים, ולא כשיטת האמרי בינה (או"ח השמטות לסי' כא) שכתב גם שיתכן שהדבר אסור גם משום מכה בפטיש, והביאוהו האחרונים וחלקו על דבריו, וכפי שכתב בדעת תורה (סי' שכא ס"ג), שו"ת גבעת הלבונה (סי' כג), מנחת שבת (כלל פ סק"צ), חמדת ישראל (להגרמ"ד פלאצקי, ח"ב דרך חיים סי' יג), והגם שקצת משמע שלהוסיף אלכוהול ליי"ש להרבותו אסור שלא התירו אלא משום שמחליש כח היי"ש כמו שכתב המשנ"ב שאם עושה כן להחליש את כח החומץ מותר, מ"מ נראה שגם בזה אין איסור שכן הוא דרך שתיה.

הצטרף לדיון

תגובה 1