ישיבה בבית קפה לאשה/ ניגוב הזרועות לאחר נט"י/ נגיסה מהפרי בין ברכת העץ לשהחיינו/ לגימה מהיין בין ברכת הגפן להמשך הקידוש

1.האם מותר או אסור לאישה חרדית ללכת לבית הקפה כשמבקשת חברתה חילונית בכלל ?
2.  האם חייבים לנגב את מים שעוברים על זרוע מנטילת ידיים של בוקר או של נטילת ידיים לסעדה או של ברכת אשר יצר?
3. האם יש לברך פרי עץ ולאכול מהפרי ורק לאחר זה לברך את ברכה שהחיינו ?
4. בקידוש שבת האם קודם יש לברך פרי גפן ולשתות קצת ואחר כך לומר את ברכה שנייה או שיש לברך פרי גפן בסוף ולשתות הכול?

תודה רבה.

תשובה:

1. אין איסור ישיבה בבית קפה, אולם אם זה בלי הכשר יש בזה משום חילול השם, ויתירה מכך, עלול להכשיל אנשים תמימים, שעלולים לחשוב שיש למקום הכשר ולקנות שם דברים, במקרה כזה כדאי לבקש ללכת למקום שיש שם הכשר.

2. המים שעברו את פרק הזרוע כאשר נוטלים ידים בשפע אינם טמאים, ומעיקר הדין אין חובה לנגבם אולי המנהג לנגבם, בפרט יש להקפיד על כך בנטילת ידים לסעודה, שלא יגעו בלחם וימאיסוהו.

3. יש נהגו קודם לברך ברכת שהחיינו ואחר כך ברכת הפרי, ויש שנהגו קודם לומר ברכת הפרי ואחר כך ברכת שהחיינו.

4. אסור לטעום מהכוס של הקידוש לפני שמסיימים את כל ברכת הקידוש.

מקורות:

2. שו"ע או"ח סי' קסב ס"א וס"ד ובשנ"ב שם.

3. עי' משנ"ב סי' רכג ס"ק יא, שהביא דעת הפוסקים שיש קודם לברך שהחיינו ואח"כ ברכת הפרי, ושם בבאה"ט הביא מהרדב"ז קודם לברך על הפרי ואח"כ שהחיינו, ונחלקו בזה המנהגים, ראה בארוכה בזה בספר שערי הפברכה פרק כ הערות י-יב.