לקיחת תפילין בטיסה בשבת

אם אני מניח תפילין כל יום ואני טס בשבת איפשר לקחת תפילין איתי

תשובה:

אסור לטוס בשבת, אלא במקום פיקוח נפש, כאשר נצרך מחמת כן, בדרך כלל אין צורך לקחת תפילין, שמסתבר שבמקום שיהיה יהיו גם תפילין.

כאשר לא יהיו תפילין במקום שיגיע לשם, מותר לקחת עמו תפילין ובלבד שלקיחת התפילין מהבית ועד המקום שיגיע לשם תיעשה על ידי גוי.

באופן שאין שם גוי שיוכל לשלוח עמו את התפילין, וכשיגיע למקומו לא יהיה לו אפשרות לקבל תפילין בכלל דהיינו שיהיה הרבה ימים בלא תפילין, המיקל לקחת את תפיליו עמו ויקחם בשינוי [דהיינו להניח בתוך תיק ולסחוב על הכתף] יש לו על מי לסמוך

מקורות:

הטיסה בשבת כוללת בה איסורים רבים, ופשוט שאין להקל בזה כלל וכלל אם לא במקום פיקוח נפש.

הכלל הוא שאדם פטור מן המצוה כאשר יש איסור שבת שמונע ממנו זאת, אפילו אם האיסור הוא איסור מדרבנן, ומשום כך אדם שאין לו שופר ויש שופר על גבי אילן פטור מתקיעת שופר בראש השנה משום איסור דרבנן, וע"ע חשוקי חמד (על מס' שבת דף צב.) שמנה 4 איסורים שעלולים לעבור כשמוציאים תפילין במקרה כעין זה,

במקרה שיהיה ימים רבים בלא תפילין ואין אפשרות להביא לו תפילין עי' שו"ת חלקת יעקב (או"ח סי' קי) שהקיל בזה במקרה של חייל שיוצא למלחמה ויהיה הרבה ימים בלא תפילין, באופן שלוקח כלאחר יד.