השלמת מנין בבי"כ שהש"ץ אינו שותו"מ או תפילה בבי"כ אחר

בשנה האחרונה ב"ה התחזקתי מעט ואני נוהג ללכת להתפלל בביה"כ שסבי ז"ל היה אחד ממקימיו ולימים גבאי בשישי ושבת. ראוי לציין שבקושי מגיעים בשבתות למנין.

בחודש האחרון גיליתי כי הש"צ אינו שומר תורה ומצוות. כעסתי בתוך עצמי והתחלתי ללכת לבי"כ אחר סמוך. (למרות כל הקושי הרגשי שזהו גם ביהכ"נ של סבי).

לפני כמה ימים פגש אותי גבאי בית הכנסת ושאל אותי מדוע אינני מגיע, ועניתי לו. (כמובן לא בצורה ישירה משום שלא רציתי לפגוע ברגשות אותו ש"צ אם ישמע על כך). הגבאי התחנן אליי שאני אחזור לפקוד את בית הכנסת משום שקשה להם מאוד להשלים מניין בשבת והנוכחות שלי מאוד קריטית עבורם. כיצד עליי לנהוג?
תודה מראש ושבת שלום,

אליהו.

תשובה:

אין לתת למי שמחלל שבת לעבור לפני התיבה ולהיות שליח ציבור, ואם הגבאי אינו רוצה להחליפו מכל סיבה שהיא, אין צורך להתפלל בבית כנסת כאשר החזן אינו שומר תורה ומצוות עדיין, ואפילו אם על ידי כך לא יהיה מנין בבית כנסת השני.

מקורות:

עי' שו"ע או"ח סי' נג.