לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קונה שמסרב לשלם דמי תיווך כמוסכם בטענה ששילם למתווך אחר

בענין תיווך

מדובר בפרוייקט שהקבלן היה זקוק למזומן ופנה למתווך וסגר איתו שימכור לו כמות של וילות ונתן לו במחיר של400 אלף ש"ח ליחי' ושימכור ב500 אלף ש"ח וזה התיווך שלו
אח"כ שינה וביקש 450 אלף ליחי' והשאר כתיווך

המתוך הנ"ל שרצה גם דירה לעצמו ומאידך המחיר שהובטח לו זה בתנאי שימכור כך וכך ולא על יחי' אחת שקונה לעצמו

פנה אלי כמתווך שאביא לו קונים וכמובן שלא סיפר את כל הנ"ל מה הוא מקבל מהמוכר ויתירה מכך, הדגיש כי הוא מנסה למכור ב500 +תיווך כ-15 אלף מהקונה שכן זו עיסקת מציאה למבינים (קרקע לוילה 230 מ"ר לבניה עצמית) אך מכיוון שזקוק לקונים ורוצה לעצמו וילה במחיר זול משאיר לי לקחת מהקונה תיווך

אני הבאתי קונה וסכמתי שהמחיר 500 אלף כפי שאמרו לי וסגרתי על תיווך 10 אלף ש"ח,

באותו מעמד נשאלתי אם חוץ מ10 אלף ש"ח תיווך אין מתווך נוסף שיבקש עוד כסף והודעתי שאכ כך ויתירה שאחרים מדברים על 15 אלף תיווך ואצלי רק 10 אלף

הלקוח התקדם ופנה לעו"ד והיה בקשר עם המתווך שמול הקבלן, והצליח ללחוץ ל-480 אלף (שבעצם אותו מתווך הוריד מנתח רווחו במקום למכור ב500 כפי שסיכם עם הקבלן ולהרויח 50 ירויח 30) אלא שהיו לו 2 אופציות 1 מחיר בחוזה 480 ולקבל החזר מהקבלן בגין תיווך שזה קצת מסובך יותר הלוך וחזור 2 לעשות חוזה על 450 ולקחת את ה-30 ישירות מהקונה שלקונה לא הפריע לעשות בצורה והגיעו להסכמה ונתן לו צק על סכום זה

ב"ה נודע על סגירת העיסקה פניתי לקונים לקבל תיווך 10 אלף כפי שקבענו

באים הקונים וטוענים שהיות וסיכמו איתי שהמחיר תיווך רק 10 לדעתם מתברר שהתיווך הוא 40 כי נודע להם שהקבלן דרש 450 בלבד ואינם מוכנים לשלם לי

מששמעתי זאת פניתי למתווך שסיכם איתי שהמחיר 500 ורק אני לוקח תיווך ועפ"יז סיכמתי עם הלקוח וכעת מתברר משהו שונה

הסביר כנ"ל שיכל לבחור באופציה א שהחוזה ע"ס 480 כפי שסיכם ברורות עם הקבלן וההפרש במחיר הוא תיווך של צד הקבלן ולא קשור לקונים אלא שהיה יותר קל לקבל ישירות מהקונה ואף הדגיש לקונים שזה חלקו מהקבלן

כשפניתי שוב לקונה להסביר לו הענין טען שיברר הנושא ולדעתו זה כפי שמצוי שמתווכים עושים סיבוב שלוקחים דירה ומספרים שלא ניתן לפגוש המוכר מסיבות שונות ודורשים הקפצה של כמה עשרות שע"ז כבר נפסק ע"י כמה רבנים שלא מגיע למתווך את ההקפצה

טענתי לו שהסיפור כאן שונה לחלוטין ודומה לסיפור אחר למוכר שזקוק דחוף לכסף ופונה למתווך ואןמר אני זקוק כך וכך תמכור לי את הדירה ומודיע למתוך שמצידו תמכור בכמה שאתה רוצה וההפרש תיווך בשבילך שאחר שסוכם כך עם המוכר הרי שהמתווך יכול לקבוע בעצמו את מחיר הדירה ולקחת את ההפרש ואצלינו הסיפור בדיוק כך לדעתי

עוד טענתי שבאותו שנודע להם ע"כ ואחזו שזה נקרא תיווך כפול היו צריכים להודיע לי שכן הגיעו דרכי ואז או שהייתי אומר להם שאיני מוכן לכך ואסור להם לסגור את העיסקה ללא לשלם לי או שהייתי מסתדר עם המתווך השני שיתחלק אתי או שהייתי מחייב אותו ללכל בדרך א שהוחזה לפי 480 ואו שהיו צריכים לומר לו שהם נותנים לו רק חלק ולהשאיר את חלקי אצליהם ולא שאני יצטרך לתבוע אותו

לסיכום
1 האם חייבים לתת לי תיווך כפי טענתי

2 במידה שלו האם המתווך השני חייב לשלם לי מחלקו שידע ברורות שהם צריכים לשלם לי סך 10 וא"כ חייב להפריש משלו שכן כל הרווח שלו הגיע דרכי ולא יתכן שהוא יקבל פי 3 ואני כלום (דיו לבא מן הדין להיות כנידון)

תשובה:

שלום רב,

אם דייקת בפרטים הצדק איתך, מגיע לך דמי תיווך כפי שסוכם.

דמי תיווך בסך 30 אלף ש"ח שהמתווך הראשון קיבל הם מהקבלן ולא מהקונה, אף אם סיכמו שהקונה ישלם ישירות למתווך. מחיר הדירה בסופו של דבר הוא 480 אלף ש"ח ולמען הנוחות 30 אלף ש"ח מהם מועברים למתווך ישירות.

כמו כן, מה שהרבנים אסרו למתווכים למכור במחיר יותר גבוה ממה שהמוכר דורש הוא רק ללא סיכום עם המוכר, אם המתווך מסכם זאת עם המוכר אין בכך שום בעיה.

אגב, מה שכתבת שהיית מונע מהצדדים לגמור את העסקה, מבוסס על טעות מפורסמת של מתווכים שכאילו יש להם בעלות על העסקה וסמכות למנוע מלבצע אותה. זו טעות ולא אמת. הצדדים יכולים לגמור עסקה ללא רשות המתווך ובכל צורה שהם רוצים, ואם המתווך דורש דמי תיווך עליו לתבוע אותם בדין כחוב כספי בלבד.