אונאה במוכר באמנה (המחיר נקבע לפי מה שהמוכר שילם)

אני מתעסק במסחר ביהלומים. חברי ביקש ממני לקנות עבורו יהלומים והוא ישלם לי מה ששילמתי בתוספת 3%.
האם מותר לי להעלות יותר אחוזים ולומר לו מחיר והוא יחשוב שקניתי בשלוש אחוז פחות?
ומה הדין בדיעבד אם קניתי יהלום באלף דולר ומכרתי לו באלף ומאה במקום אלף ושלושים, האם אני חייב להחזיר לו שבעים דולר? וכיצד אעשה?
יש להדגיש שאינני שלוח שלו אלא אני קונה לעצמי ומוכר לו. כמו כן המחיר שלקחתי ממנו הוא מחיר מקובל בשוק.

תשובה:

שלום רב,
אסור לך להעלות יותר משלושה אחוזים, אלא אם תאמר לחבר שלפעמים אתה מעלה יותר משלושה אחוזים.
גם בדיעבד עליך להחזיר לו שבעים דולר. כשתמכור לו בהזדמנות אחרת על בסיס תוספת 3% תבקש ממנו שבעים דולר פחות ובכך תפרע את החוב.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רכז סעיפים כז-כח לעניין מוכר באמנה שהמחיר נקבע לפי הסכום שהמוכר שילם ואסור לבקש יותר מכך. לעניין בדיעבד עיין שו"ת מהרשד"ם חו"מ סי' תלג, שו"ת השיב משה חו"מ סי' קג ושו"ת מקור חיים סי' כד. ועיין גם ברמ"א חו"מ סי' שלב סעיף ד, ש"ך שם ס"ק טו ונתיבות שם סק"ג.