ייחוד של אם ובנה שהתגיירו/ דין גבר שעשה שינוי מין/ המנהג לומר י"ג מידות בברית

שלום רציתי לדעת מספר שאלות?
1. לגבי גוי שהתגייר ואמו התגיירה האם שייך בהם איסור יחוד או נגיעה?
2. ולגבי גבר שהחליף מינו לנקבה האם דינו כגבר לגבי לשמוע אותו האם זה קול ערוה לגבי תפילין לגבי נגיעה וכו?
3. ולגבי המנהג בברית מילה שאומרים י'ג מידות היכן המקור לזה והאם זה טוב לנהוג כן?

תודה מראש

תשובה:

1. מותר.

2. אין מושג הלכתי של גבר שיחליף זהות לנקבה ולהיפך, הנולד גבר יהיה גבר כל ימיו אפילו אם יעות את קולו וישמיעו כקול אשה בין על ידי כדורים או ניתוחים, ואסור לו להתייחד עם נשים, ודינו כגבר לכל דבר, וכן להיפך אין מושג כזה שנקבה תהפך לגבר, ודינה כאשה לכל דבר, ודבר זה הוא מהעבירות החמורות מאד, ועוברים בזה בכמה איסורים.

3. מנהג אמירת יג מידות של רחמים בברית מילה התפשט בין הספרדים בשלשים-ארבעים שנה אחרונות, עיקר המנהג היה לאומרו דווקא בעת צרה ומזה נתפשט לומר בכל ברית מילה.

מקורות:

1. שו"ת אגרות משה (אבן העזר ח"ד סי' סד).

3. המקור הראשון לכך הוא ספר שבט מוסר שכתב שכאשר יש איזה צרה בעיר אומרים באותה עיר ביום שיש בה מילה י"ג מידות של רחמים בין מילה לפריעה והביא דבריו בתוכחת חיים (לרבי חיים פלאג'י פרשת בראשית עמ' סד) וכן הבן איש חי (פרשת כי תשא סעיף יב) וראה בארוכה בזה בספר מילה כהלכתה עמ' קנא.