כלים לבשר וחלב

שלום
רציתי לשאול קצת על בשר חלב
1)האם אפשר להשתמש במערוך בבצק חלבי וגם להשתמש בו לבצק שאיתו אחרי זה יאכלו לחם עם בשר
2)האם אפשר לרדד בצק חלבי על אבן שיש ששמים עליו גם בשר
3)האם מותר להשחיז סכין חלבי ובאותו משחיז גם לסכין בשרית

תודה וסליחה על ריבוי השאלות

תשובה:

הנהגת הבית היהודי באופן כללי היא שאוכלים חלביים משתמשים בהם רק בכלים חלביים, ואוכלים בשריים משתמשים בהם רק בכלים בשריים, ואף דברים שנאכלים עם חלב או עם בשר עצמו משתמשים בהם או בכלים פרוה, או בכלים שמהסוג שייאכלו בהם, לכן בכל השאלות דלעיל, יש להתנהג לפי זה.

הסיבה לכך היא שפעמים רבות מתעוררות שאלות רבות לגבי עירובים למיניהם מחמת אי הנהגה זו.

לעצם הדין:

1. מערוך כיון שנדבק בו חתיכות מהבצק, ולפעמים שוכחים לנקות היטב, מן הראוי לא להשתמש באותו מערוך לבצק חלבי ובצק שיאכל עם בשר, בדיעבד, או במקרה שאין אפשרות אחרת, יש לנקות היטב עם סקוצ' ברייט לפני השימוש.

2. אין לעשות זאת לכתחילה, בדיעבד יש לנקות היטב ואז מותר לערוך עליו את הבצק.

3. מותר להשחיז באותה משחזת, כיון שטבע המשחזת שמורידה חלק מהסכין ואינה מבליעה בו חזרה.

מקורות:

עי' שו"ע יו"ד סי' פט ס"ד ובנו"כ שם והארכנו בזה כאן.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אוסיף לשאול. האם במערוך מעץ די בכך שינקו ואתו היטב או משא משום שהוא מעץ הוא בולע ולא יועיל לו ניקוי אפי' יסודי מאחר וכשיערוך איתו שוב, יפלוט ממה שבלע, או דלמא אף בהכי אמרינן נ"ט בר נ"ט?