במצוות גזירת ציפורניים לכבוד שבת, והאם מותר לחזור למבחן בשבת

קראתי שצריך לגזור ציפורניים לפני השבת. גם נשים צריכות לגזור אותן?

יש לי עוד שאלה – האם מותר לחזור על חומר למבחן בשבת אם החומר כתוב ואני רק קוראת אותו?

תודה…

תשובה

גזירת ציפורניים הוא משום כבוד שבת, ונשים גם כן צריכות לכבד את השבת וליטול את הציפורניים.

ובענין חזרה למבחן בשבת, אם המבחן הוא במקצועות קודש (תנ"ך, הלכה), מותר.

ואם המבחן במקצועות חול, אם כל המטרה של הלימוד הוא רק בשביל להצליח במבחן, אסור ללמוד למבחן בשבת. אבל אם יש מטרה בלימוד גם בשביל להחכים, המנהג להקל וללמוד גם בשבת, אבל ירא שמים יחמיר ולא ילמד למבחן למקצועות חול, בשבת.

גם באופן שמותר ללמוד למבחן, אסור לומר לפני שאני הולכת ללמוד בשביל המבחן.

מקורות

נחלקו הפוסקים אם יש איסור ללמוד שאר חכמות, בשבת, ולהלכה כתב המשנה ברורה סי' ש"ז ס"ק ס"ה שהמנהג להקל בזה וירא שמים יחמיר.

אמנם יש עוד בעיה של לימוד למבחן בשבת, וזהו משום הכנה ליום חול ולכן אם לומד רק כדי לדעת למבחן ואין לו שום ענין במה שהוא מחכים אם כן יש לדון אולי זה נחשב כמכין בשבת בשביל יום חול [עיין בספר שמירת שבת כהלכתו פכ"ח שמסתפק בזה].

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. זאת אומרת, אם אני מעוניינת ללמוד בשביל להבין ולהיות חכמה יותר, ואני באה ממשפחה לא מסורתית (והמבחן כמובן חל ביום חול ולא ביום שבת), האם אני יכולה ללמוד ולעבור על החומר בשבתות?
    אני שואלת רק על מבחנים, אני לא מכינה שיעורי בית בשבת.
    תודה רבה רבה.