התמקחות עם מוכר שימכור בפחות משווי הסחורה

האם לקונה מותר לנהל משא ומתן כדי שימכרו לו דבר בפחות מהמחיר בשעה שהמוכר יידע שהוא מוכר בפחות מהשווי ובאם יסכים למכירה עושה זאת מדעתו האם זה מותר שזהו דרכו של מקח וממכר ולא אסרה תורה אלא את הרמאות או שיש בזה סרך איסור לגרום לו למכור בפחות מהשווי ולו יהא שזה מדעתו?
שאלה נוספת מוכר שיודע שהוא מוכר בפחות מהשווי האם שייך שהוא ימכור ואח"כ יתבע את הקונה על אונאה בטענה שלא מחל ע"ז אלא חשב לתבוע את הקונה אח"כ?

תשובה:

שלום רב,

אם המוכר יודע את המחיר האמיתי ואף על פי כן הוא מוכר בזול אין איסור, אבל הקונה צריך לומר לו שהוא קונה "על מנת שאין לך עלי אונאה".

אם הקונה לא יאמר נוסח זה, יש אפשרות שהמוכר יוכל לתבוע ממנו את ההפרש. יש הרבה פרטי דינים מתי המוכר יוכל לתבוע את האונאה, אבל בעיקרון יש אפשרות כזאת.

מקורות:

נתיבות המשפט סי' רכז סק"ד