העתקת ומכירת ציורים של ציירים יהודים

שלום רב,

אני עובד לפרנסתי כמוכר ציורים מדלת לדלת, הציורים שאני מוכר הם ציורים כלליים של נופים וטבע, ברצוני להתחיל למכור ציורי יודאיקה, האם מותר לי להעתיק ציורים של ציירים יהודיים כגון נופי ירושלים, רבנים, הווי החיים היהודיים וחגי ישראל? יש לציין שאת הציורים אני שולח לציירים לא יהודים שמציירים לי אותם במחיר זול, ואני רק מוכר אותם. כיוון שזה לא אותו צייר, הציור לא נראה זהה, והחתימה שונה. המחיר שאני מציע הוא זול בהרבה מהציור המקורי של האמן המפורסם.

תשובה:

למיטב ידיעתי מותר לפי החוק לשאוב רעיונות מציירים אחרים, אבל אסור להעתיק גם את דרך הביצוע. לדוגמא: להעתיק את הציור עם שינויים קלים אסור לפי החוק, אבל לקחת רעיון לעשות תמונה ממעמד מסוים מותר.

הרבה הפוסקים סוברים שאף ההלכה תלויה בחוק בעניין זה, מאשר שהחוק הופך להיות צורת המסחר.