אמירת הרחמן הוא יברך את אבי, ליתום

התיתמתי מאבי בשבועשעבר.
שאלתי היא,
האם עלי לומר בברכת המזון רק:
"הרחמן הוא יברך את אמי מורתי…" או שאזכיר בכ"ז את אבי הכ"מ, (שמעתי מישהו שאומר "הרחמן הוא יברך את אבי בגן עדן" – האם יש לזה מקור? )
אודה על תשובתכם המהירה,
והלוואי ויבולע המוות לנצח!
חני

תשובה

יש שנוהגים שלא להזכיר כלל את האב לאחר שנפטר, אמנם יש שכתבו שיש למקום לברכה לאבא, גם כשהוא נמצא בעולם האמת, ולכן הם ממשיכים לומר את הרחמן הוא יברך את אבי… באותו נוסח שאומרים כשהוא בחיים, יתכן שיש גם את הנוסח שהזכרת בשאלתיך אני לא שמעתי מנוסח כזה.

אמנם מעיקר הדין כל ההזכרה של הרחמן אינו ברכה, ואין חיוב לומר את זה, ואין מניעה לומר בכל אחד מהנוסחאות הנ"ל.

המקום ינחם אותך בתוך שאר אבילי ציון וירושלים.