הפלגה באניה בשבת

אני יוצא בעוד כמה זמן להפלגה שתצא ביום חמישי. ההפלגה תתקיים גם בשבת אך היא תעגון במהלך השבת באחד הנמלים בקפריסין. הבעיה היא שהאונייה תצא לדרך עוד לפני צאת השבת, האם מותר לי לצאת להפלגה הזאת?.ויש לציין כי אני אשאר במהלך כל השבת באונייה.

תשובה

אדם שרוצה להפליג באונייה לפני שבת, אם היא מונהגת על ידי יהודים, אסור להפליג בה.

ואם היא מונהגת על ידי גויים, אם רוב הנוסעים הם יהודים, אסור, ואם רובם גויים מותר.

מקורות

אסור להנות מחילול שבת שנעשה על ידי יהודי, ולכן במקרה שהאונייה מונהגת על ידי יהודי אסור להפליג עימה, מפני שנהנה מחילול שבת.

ואם היא מונהגת על ידי גויים, במקרה שיש רוב גויים, המלאכה נעשית בשביל גויים, וגוי שעושה מלאכה בשבת לצורך גויים, מותר להנות ממנה. ואם יש רוב יהודים נמצא שהמלאכה נעשית לצורך ישראל, וגוי שעושה מלאכה בשבת לצורך ישראל אסור להנות ממלאכתו.