זמני היום בהלכה בנורבגיה ובמקומות שאין לילה

בעיר טרודנהיים שבמדינת נורווגיה וצפונה משם איך ינהגו יהודים בזמני היום
לעניין תפילה, ק'ש, שבת, טבילה , וכד'
והאם לגבי תפילה , תפילין, וק'ש בעיקר

תשובה:

שלום רב,

בעיר טרודנהיים השמש שוקעת בכל ימי הקיץ, רק שיש תקופה קצרה באמצע הקיץ שאין הכוכבים נראים במשך כל הלילה. כל מצוות היום ניתן לקיים ביום. טבילה וקריאת שמע של ערבית יש לקרוא לאחר חצות הלילה.

במקומות יותר צפוניים שהשמש אינה שוקעת כלל, יש מחלוקת גדולה בין הפוסקים כיצד לנהוג ויש להימנע מלגור במקומות כאלו.

מקורות:

עיין שו"ת דברי יציב או"ח סי' קח אות טז שאם השמש שוקעת ואין הכוכבים יוצאים יש לילה משקיעת החמה עד הנץ, ומכל מקום עדיף לקרוא שמע לאחר חצות הלילה כיון שבאונס יוצאים ידי קריאת שמע לאחר עלות השחר עד הנץ החמה, עיין שו"ע או"ח סוף סי' רלה.

לגבי מקומות שאין השמש שוקעת, עיין שו"ת דברי יציב שם, שו"ת מור וקציעה או"ח סי' שדמ, ביאור הרד"ל לפרקי דר' אליעזר פרק נב, שו"ת מנחת אלעזר ח"ד סי' מב, תפארת ישראל ברכות סוף פרק א וספר דברי יוסף ח"א סי' סא.