כתם שעבר מדבר שאינו מטמא לבגד שמטמא

שלום למו"ר.

ברצוני לשאול האם כתם שנמצא על בגד צבעוני כהה
לאחר מכאן בגלל שהאישה ישבה הכתם נספג בבד חיצוני (לבן מלוכלך) ברור לאישה שכתם זה עבר בגלל הישיבה על הכתם. ולא היה לפני כן.
מה דין האישה?
ב. מה יהיה הדין אם ראתה האישה דם על האסלה. וקינחה הכת ע"י בגד לבן שמקבל טומאה (כדי להראות לחכם)?

בברכה רבה.
עוז.

תשובה:

אם הבגד הלבן היה בגד מלוכלך, הרי שאינו נאסר אפילו אם היה בו יותר מכגריס, כיון שיתכן שהיה שם לפני כן, אך אם ברור שלא היה מלוכלך בצורה כזו אין להקל כיון שהכתמים דנים בהם בשעת מציאתם.

כתם שהיה על דבר שאינו מקבל טומאה ונמצא שם, ולוקחים משם את הכתם שוב, אינו מטמא, כיון שהכתם "נמצא" על דבר שאינו מקבל טומאה.

מקורות:

גמ' נדה דף ד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלון לרב המשיב.
    אשמח אם יחדד הרב הנקודה.
    האם כתם על דבר שאינו מקבל טומאה יועבר למקום אחר שמקבל טומאה האם יטמא?
    לעניותי החומרה לטמא הינו רק בדיני טומאה וטהרה (חתם סופר .חוות דעת סימן קצ ועוד).
    ועד הכלל הידוע "שכתמים בזמן מציאתם".ועל כן אולי אין להחמיר?

    בברכה רבה.
    עוז.

  2. דוגמא: כתם שעבר מה"פד" [-מגינית], על הבגד הצמוד לגוף, הגם שעיקר הדין הוא שפד אינו מקבל טומאה, אולם כאשר הכתם הינו יותר מכגריס וידוע שבא מגופה, אפילו שה"מעבר" היה דרך הפד, אולם כיון שהכתם נמצא כעת על בגד שמקבל טומאה הרי האשה נטמאת כיון שבשעת מציאת הכתם היה הכתם על דבר שמקבל טומאה, אולם אם הכתם בשעת מציאתו כבר לא היה טמא כיון שנמצא ע"ג דבר שאינו מקבל טומאה, לא יחול עליו שם טומאה לאחר מכן.
    הטעם בזה עי' שו"ת נוב"י (יו"ד קמא סי' נב, תנינא יו"ד סי' קכ) שו"ת חת"ס יו"ד סי' קנ.