שלום , אם צ'יפס טוגן עם שמן שטוגן בו גם שניצל , ואכלתי את הצ'יפס , אני נחשבת לבשרית ?
תשובה:
יש להמתין לאחריו 6 שעות.
מקורות:
שמן שטוגן בו שניצלים, לכאורה דינו כתבשיל של בשר, ולדעת השו"ע (סי' פט ס"ג) אין צריך להמתין לאחריו ו' שעות, ואילו לדעת הרמ"א צריך להמתין לאחריו ו' שעות, אמנם בב"י או"ח סימן קע"ג מבואר שיש להחמיר בזה, וכן כתב הכף החיים סי' קע"ג סק"א, ובפרט כאן שיתכן ונשארו חתיכות קטנות של בשר מעורבות בשמן.
אם אכלתי ציפס אחד שטוגן בשמן בשרי אך לא בלעתי, עלי לחכוצ שש שעות?
באופן כזה לא צריך להמתין 6 שעות, ודי להדיח את הפה היטב במים.
שכן בטעם המתנת ו' שעות נחלקו הרמב"ם ורש"י בטעם הדבר רש"י סבר משום שכשאוכל בשר טעמו מושך שמנונית בפה על כן גזרו להרחיק ו' שעות, והרמב"ם סבר מטעם שנשאר בשר בין השיניים, ובלעיסה שייך טעם הרמב"ם שמא יש בשר בין השיניים אמנם אין טעם רש"י שכיוון שלא בלע אין מושך שמנונית כמבואר בש"ך שם, מאידך בתבשיל שיש בו שומן לא שייך טעם הרמב"ם שאין כאן בשר ממש, [ועיין בתשובת הרשב"א סימן ש"ז דאף לרמב"ם לא פלוג בין סוגי התבשילים], אבל שייך טעמו של רש"י שמושך טעם ולחומרא חיישינן לב' השיטות כמבואר בטושו"ע הנ"ל
אם אין חתיכות בשר בשמן, הרי מפורש בשו"ע ק"ג שהבשר פוגם את השמן. ולא איירי דוקא בשמן זית כפי שרצה לומר כף החיים, דאין לזה שום איזכור בגמ' במקור הדין או בראשונים ואחרונים. וגם בשו"ע לא חילק.
זה נכון כאשר הבעיה היא השמן, שהוא של עובד כוכבים, אבל לא כתוב שגם השמן פוגם את הבשר..
השאר תגובה