מסירת יהודי לשלטונות כשהרג נכרי

בה"י

לכבוד הרה"ג שליט"א

אחדשה"ט

שלום וברכה

תוך כדי לימוד תורתנו הקדושה הלכות ועיונים, התעוררו אצלנו כמה שאלות, ואבקש ממעכ"ת ללמדנו בינה את הדרך אשר ילכון בה, ותורה היא וללמוד אני מבקש.

א. דין מסירה יהודי לשלטונות כשהרג נכרי, כגון:
נהג יהודי פגע עם רכבו בנכרי והרגו, ומיד לאחר התאונה ברח עם הרכב לנפשו מבלי לחכות למשטרה (פגע וברח). כאשר הקהילה בה מתגורר, מחביאה אותו, המשטרה המקומית לאחר חקירה זיהתה את הרכב הפוגע ואת פני הנהג. ופנתה לוועד הקהילה להסגיר לידיה את הנהג פורע החוק, ואם לאו מערכת השלטון תתייחס בחומרה לנושא, וכל הקהילה תסבול עקב אי הסגרתו, ויכול כמובן לצאת מזה חילול השם.
נשאלת השאלה האם מחובתם להסגיר את הנהג משום דינא דמלכותא, ובפרט כאשר הם דורשים רק אדם מסוים, או שאפשר לומר שאומנם אין כאן דין עונש מוות מצד החוק אלא שמאסר ממושך שדינו כפיקוח נפש.

מחכה ומצפה לתשובתכם הרמה
בתודה ובברכת התורה
מרדכי יצחק אגסי
מחבר הספר בדרך המלך
ברוקלין ניו יורק

תשובה:

שאלה כעין זו אין מקומה בשאלה על גבי האתר, כיון שהדבר תלוי בהרבה פרטי דינים ולפי ענין כל קהילה וקהילה וכל מקום ומקום, ולכן אין מקום לדון בזה במסגרת זו.

ניתן לראות על שאלה כעין זה בקובץ ישורון (קובץ טו קונטרס "דם רעך" מעמ' תרלד ואילך).