עיכוב גט בגלל ויכוח על הדירה, זכות הבעל לקנות את הדירה

שלום רב,

אני עורך דין בחו"ל ויש לי א' ממקורבי שהולך להתגרש.
מדובר באשה שחיה היום עם בן אדם אחר בלי שהתחתנו, אחרי שהיא עזבה את בעלה.
היא מבקשת את הגט.
הילדים מבקשים לחיות עם האבא, מכיון שהם לא מסכימים עם החיים של האמא.
יש להם בית משותפת שמחירו 500,000 אירו, עכשיו הבעיה היא שהבעל ביקש מאשתו שהיא תימכור לו את חלקה בדירה, דהיינו חצי ממחיר זה, אבל אשתו לא רוצה למכור, וזה יגרום שבעלה יצטרך לקנות דירה במקום אחר, וגם הרבה יותר קטנה מדירתו הזאת, מצב שהוא והילדים יסבלו בצורה קשה מאד.
לכן אני שואל אם זה מותר לבעל לסרב מלתת את הגט עד שהיא תסכים למכור לו את חלקה בדירה?
במילים אחרים האם מותר לעשות תנאי לגט, דהיינו לתת אותו רק כשהאשה תסכים ותחתום על חוזה מכירה?

תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

לגבי הויכוח על הדירה. אם האשה רוצה לקנות את חצי הדירה במחיר יותר גבוה מאשר מציע הבעל, היא יכולה לדרוש את הדירה לעצמה, ואם שניהם מציעים אותו מחיר הבעל קודם. אבל אם האשה לא רוצה לקנות, הבעל יכול לחייב אותה למכור את חלקה.

לגבי עיכוב הגט. מצד הדין אין חיוב לגרש אף אם הבעל יודע שהאשה זינתה ואפילו אם יש עדים על כך, אלא מספיק אם הבעל נפרד מאשתו ולא חי איתה. אבל במקרה זה ראוי לגרש בהקדם האפשרי כדי למנוע אותם מאיסור אשת איש והבאת ממזרים לעולם.

מקורות:

לעניין הויכוח על הדירה עיין שו"ע חו"מ סי' קעא סעיפים ו-ז נתיבות המשפט שם סק"ח ופתחי תשובה שם סק"ז.

לעניין החיוב לגרש עיין שו"ע אבן העזר סי' קיז סוף סעיף א, אמנם בפתחי תשובה שם סק"ב כותב שהרמב"ם סובר שיש חיוב לגרש.