תביעת דמי נסיעות בבית הדין לעבודה

עבדתי במשך קרוב ל 11 שנים אצל מעסיק שלא שילם לי דמי נסיעה מהבית לעבודה.האם מותר לי לתבוע את דמי הנסיעה הללו בבית דין לענייני עבודה? האם אין כאן מצב שנקרא "מרים יד בתורת משה"? ואם מותר באיזה דרך? תודה ויישר כח לרב שליט"א.

תשובה:

שלום רב,

אסור לתבוע בבית הדין לעבודה, יש בכך איסור ערכאות ובמקרה שלך גם איסור גזל. יש להקדים לתבוע בבית דין דתי באיזור מגוריך. ניתן לתבוע בבית דין "נתיבות חיים" באמצעות קישור זה.

נימוקים:

אמנם, האיסור לדון בבית הדין לעבודה אינו חמור כל כך כבית משפט אזרחי אחר, משום שיושבים בהרכב נציג עובדים ונציג מעבידים, וגם משום שהם דנים לפי דיני העבודה שאף בתי דינים דנים על פיו. עיין פד"ר יא עמוד 265 ופסקי דין ירושלים ח"ה עמוד יב. אבל עם כל זאת ישנם דברים שדין תורה שונה מדיני העבודה, כגון הדין שכל תנאי שבממון קיים, ויש לדון בבית דין שדן לפי דיני התורה. במקרה זה הבעיה יותר גדולה כיון שעצם העובדה שהעובד המשיך לעבוד עשר שנים לאחר שראה שהמעביד אינו משלם דמי נסיעות, יכול לשמש כהוכחה על ויתור שבדין תורה הוא תקף. עיין קובץ הישר והטוב ח"א עמוד כט והלאה.