ברכת נטילת ידים לקם באמצע הלילה

שלום רב
שאלתי אני קם בשתים בלילה להתפנות
א.האם איטול ידי עם נטלה לפני שאתפנה
ולאחר שאתפנה אברך על נטילת ידים וברכת אשר יצר
ב. אם כך האם בבקר אני פטור מברכת על נטילת ידים ואם שוב אטול עם נטלה.
מבקש פסיקתכם ושכרכם מן שמיא .

תשובה:

יש ליטול ידיים עם נטלה, אך אין צריך לברך "על נטילת ידים" ובבוקר יש ליטול שוב ידיים ולברך על נטילת ידים ואשר יצר.

מקורות:

ברכת נטילת ידים נתקנה על נטילת הבוקר ואמנם נחלקו הפוסקים אם הברכה היא על שינה או על המעבר מלילה ליום, ולדעת המקובלים מברכים כבר מחצות הלילה, ויש דיעות בפוסקים שמברכים דווקא לפני תפילת שחרית (עי' בכל זה בשו"ע סי' ד ובפוסקים שם) ומשום כך מברכים כשקמים בבוקר כדי לברך לפני התפילה ולאחר המעבר מלילה ליום.