תומכת לידה נסיעה הלוך וחזור בשבת

בס"ד
שלום רב ,
אשתי , עוסקת בתחום של עזרה ליולדות, "תומכת היריון לידה ותינוק " – דולה
כחלק מעיסוק זה היא מלווה יולדות ללידה , כוננות של 24 ביממה , שאלתי היא מכיוון שעלול להתחיל מצב של לידה בשבת, האם היא יכולה לנסוע עם האישה לבי"ח בשבת ובמידה שהלידה נגמרה בשבת , האם אשתי אינה יכולה לחזור הביתה בשבת ?

תשובה:

לנסוע ללידה מותרת, ועדיף לנסוע על ידי נהג נכרי, לחזור אסורה.

במקרה שאין שם נהג נכרי רשאית לנסוע בעצמה אולם צריכה להזהר שלא לכבות את המנוע כשמגיעה לבית החולים אלא צריך להשאיר את המכונית דלוקה, [ונכרי שנמצא בבית חולים יכבה את המנוע], אפילו אם יש חשש שיגנבו את המכונית אין היתר לכבות את הרכב, במקרה ואדם אחר מסיע אותה גם כן אסור לו לכבות את הרכב ואסור להמשיך בנסיעה אפילו פסיעה אחת מפתח בית החולים.

מקורות:

כיון שנסיעה ברכב יש בה מלאכות דאורייתא מותרת לצורך ליווי היולדת כיון שזה דבר של "ייתובי דעתה" של היולדת ויש בזה חשש פיקוח נפש והתירו, עי' שו"ע סי' של, אולם נסיעה חזור לא התירו כיון שאין בזה כבר חשש של פיקוח נפש לא התירו, ואף אם משום כך לא תרצה לנסוע בהלוך אסור. שלא התירו אלא במלאכות דרבנן חזרתן משום הליכתן.