מזכיר מוסד פרט שיק והשיק חזר

אני עובד במוסד כמזכיר.
המנהל שלח אותי כדי לפרוט שיק של המוסד במזומן אצל חלפן. השיק חזר. החלפן בא בטענה אלי "המזכיר" ומחייב אותי להחזיר את הכסף וטוען שהוא נתן לי ואז אני חייב לכסות את השיק. ואני טוען שאני רק שליח של המנהל של המוסד. והוא טוען שאם המנהל היה בא לא היה נותן לו היות שנתן לו כבר שיק אחד ואין לו הרגל ליתן פעמיים באותה תקופה עד שהשיק הראשון נפרע.

האם אני חייב לשלם לו את הכסף ?

האם מותר לי לתפוס מההורים עבורו היות שגם חייב לי כסף מטעם מיגו שזכה בשבילו גם זכה לאחרים ?

תשובה:

שלום רב,

אם אמרת לחלפן שהמנהל שלח אותך, מסתבר שאתה פטור. אבל אם לא אמרת כלום והחלפן מקבל רק אחוז אחד או פחות עבור הטרחה, אתה חייב. כיון שכן המנהג שהחלפנים דורשים שפורט השיק יתחייב באחריות ואינם קונים את הסיכונים של השיק.

החלפן צריך להחזיר לך את השיק עם קבלת הכסף.

אם מגיע לידך כסף מהמוסד (מההורים או מכל כיוון אחר) אתה יכול לתפוס את הכסף עבור חוב זה. ולא מטעם מיגו אלא משום שלאחר שאתה פורע את לחלפן המוסד חייב לך אישית.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' צז סעיף טו