הטעם לכך ש"עיוור חשוב כמת"

שלום,שמעתי בשיעור שיש 4 אנשים בתורה שקרויים חיים מתים והם עיוור מצורע אישה עקרה ומשוגע השאלה שלי למה דווקא עיוור ולא חירש או אילם למה דווקא עיוור או למה לא גם חירש ואילם?מה הסיבה שמתוך ה-4 עיוור הוא גם מתוכם? תודה מראש שבוע טוב.

תשובה:

ראשית אתקן את שאלתך: ארבעה חשובים כמתים אינם אלו שנמנו בשאלתך אלא אלו הם: ארבעה חשובין כמת – עני ומצורע וסומא ומי שאין לו בנים [בין איש ובין אשה].

הטעם שדוקא העיוור נחשב כמת, משום שהסומא יושב כל היום בחושך והחושך מרמז על המיתה.

מקורות:

תלמוד בבלי (נדרים סד:). וראה עוד במהר"ל (דרוש לשבת הגדול) שכל דבר הנמצא בחושך נחשב כמי שאינו, ועיין עוד משך חכמה (שמות פי"ג פ"ח)  שהסומא אינו שמח במעדנות הבריאה הברוכה, והעולם מבסביבותיו המה לטורח ומשא לנפשו, אינו מקושר בנפשו לבניו