הגביה ספר תורה והעץ החיים נשבר, נתקע במאוורר

2 שאלות באותו ענין

1. סיפור ישן בבית הכנסת איצקוביץ בבני ברק באjד החדרים המאוורר תקרה מוקם באמצע החדר כאשר התקרה בגובה של דירה רגילה. בחור כובד בהגבהת ספר תורה מהבימה ובדרכו לשבת נתקע הס"ת במאוורר ונשבר אחד מעצי החיים בחלקו העליון הבולט מהס"ת.

2. אחד כובד בהגבה בבית כנסת פרטי ובנוטלו הספר וכרגיל מושך מעט החוצה מהבימה ונותן לחיצה כלפי מטה על עצי החיים היוצאים בחלק התחתון נשבר אחד העצי חיים ונשאר בידו החלק השבור.

מה הדין בשני סיפורים אלו, האם יש לחייבם לשלם או שאינו באשמתם, או שיש חילוק בין שני הסיפורים.

תשובה:

שלום רב,

במקרה השני ודאי פטור. המגביה נהג כרגיל. אפילו שואל היה פטור במקרה זה מדין מתה מחמת מלאכה.

במקרה הראשון ייתכן שאם הספר היה בבעלות אדם פרטי המגביה חייב, כיון שהיה עליו לשים לב שהספר תורה יכול להיתקע במאוורר ואינו אנוס. אבל כיון שמדובר כאן ברכוש בית הכנסת, נראה שפטור. שעל דעת כן מתנדבים לבית הכנסת כדי לתת את האפשרות להתפלל וללמוד בו, מבלי להתחייב לשלם על כל נזק בשגגה. ועיין כאן.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. מה גם שיש להוסיף בסיפור הראשון שהיה מדובר בבחור שהיה רגיל להתפלל בישיבה וקרה שקם מאוחר מאוד ונפל לאיצקוביץ וכובד בהגבהה ולרגע לא חשב שיש אולי מכשולות בדרך שכן בדרך כלל כיבוד הגבהה בפרט כשלא מוכרים זה כיבוד מהרגע להרגע ללא הרבה הכנות ומחשבות קודם
    ואגב מיד לאחר סיפור זה הוזמן שלט שנתלה על הקיר בסמוך לבימה זהירות למגביה מהמאוורר וכו'