גביית הוראות קבע עבור תשלום חובות של ישיבה שנסגרה

לכבוד הרבנים שליט"א

מה הדין בחובות שלקחו עבור ישיבה לקיום הבסיסי לאוכל ודיור ונסגרה הישיבה ולכאורה יש כאן חובות של ההקדש האם מותר להמשיך לגבות הוראות קבע שנתנו כבר או שזה שינוי מדעת בעל הבית כי לכאורה זה עדיין נקרא נתינה למקום ציבורי ולא לאדם פרטי?

בכבוד רב

תשובה:

שלום רב,

באופן כללי הדין הוא שאסור להשתמש בכספי צדקה עבור פירעון חובות, כיון שהצדקה ניתן עבור מחיה ולא עבור פירעון חובות.

בכל זאת, אם אלו שהלוו כסף עשו זאת על דעת להיפרע מההכנסות העתידיות מהוראות הקבע, יש מקום להקל, ובפרט מהוראות קבע שנחתמו לפני ההלוואה, משום שהתרומה הופנתה למפרע עבור החזקת תורה.

מקורות:

שו"ע יו"ד סוף סי' רנג ועיין שו"ת חתם סופר ח"ג סי' קלב. בשו"ע שם מבואר שאם אמרו לכתחילה שהעני בעל חוב מותר, אבל בנידון זה גם אם אמרו כן, מכל מקום בדרך כלל הכוונה שהחובות ימנעו את המשך קיום הישיבה והתרומה תועיל לקיום הישיבה, ולא לצורך תשלום חובות שאינו מועיל לקיום הישיבה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אם הבנתי נכון הכוונה היא שהוראת קבע היא תרומה ניתנת ברגע התרומה אך היא נפרעת בתשלומים ולכן נחשב כתרומה עבור החזקת תורה בפועל
    יישר כח גדול