לתבוע בעל חוב חסר יכולת כשזקוקים לכסף

שלום רב!
הלוותי לאחי הנשוי כסף לפני זמן לא קצר. אחי זוכר את ההלוואה והוא מתקשה להחזיר.
השאלה היא האם אני נחשב 'נושה' אם אני אבקש ממנו חלק מהכסף, כי אני בעצמי עומד להכנס לחובות. או עדיף שאקח הלוואה מהבנק לצורך כיסוי המינוס ולא לצורך פתיחת עסק?

תודה רבה,
תשובה:

שלום רב,

אתה יכול לבקש מאחיך.
ברוב רובם של אנשים שחייבים כסף אין איסור להיות נושה. האיסור הוא רק באדם חסר-כל, שאין לו יותר מהנצרך לפרנס את עצמו ללא אשתו ובניו. אחיך כנראה אינו בגדר זה.

מקורות:

בשו"ע הרב הלואה סעיף יג כתב שאם יש ללוה יותר משיעור סידור אין איסור זה, ושיעור סידור מבואר בשו"ע חו"מ סי' צז סעיף כג-כד שהוא מזון ל' יום ללוה עצמו בלבד ולא לאשתו ובניו, עיין שם ועיין כאן.