בגיל 8 עברתי תאונת דרכים קיבלתי סכום פיצויים שהופקד לחשבון אישי. בגיל 18 הורי ביקשו שאחתום על מסמך בבנק שלא ידעתי מה כתוב שם ולא חשדתי בכלל כי הם הורי. כיום מתברר שחתמתי על ויתור הזכיות שלי ואבי אחראי על הכסף. הורי טוענים שהכסף לא שיך לי כי קיבלתי אותו בגיל ילדות והייתי באחריותם ואבי מתבסס על ההלכה מציאת קטן שייך לאביה, הייתי מאד רוצה לדעת מהי ההלכה.
תשובה:
שלום רב,
אביך לא היה זכאי לקבל את כספי הפיצויים, לפי דין תורה. אבל לאחר שחתמת החתימה מחייבת אותך אף אם לא הבנת את התוכן, זולת אם אביך מודה שהטעה אותך בתוכן המסמך שחתמת עליו.
מקורות:
אדם שחבל בקטן חייב לתת את הכסף של הפיצויים לקטן ואין לאבא זכות בו, עיין שו"ע חו"מ סי' תכד סעיף ז. חוץ מאם יש נזק גופני שיישאר לנצח וגורם שהנחבלת שווה פחות בשוק העבדים (שהיה קיים בעבר) שאז בבת קטנה כסף זה שייך לאבא. שם סעיף ו.
כספי פיצויים המגיעים לפי החוק ולא לפי דין תורה, ייתכן שדינם כמתנה שהם לאבא. אבל כיון שהקטן לא מקבל את הכסף במזומן אלא מופקד בחשבון בנק עד לאחר שיגדיל, אין לאבא זכות בהם. (עיין כתובות דף מג ע"ב, מרדכי ב"מ רמז רמא, שו"ת אבני נזר אבה"ע סי' שח, נתיבות המשפט סי' רמג ס"ק יד ובשו"ת מהרשד"ם אבה"ע סי' מא)
חתימה על מסמך מחייבת אף למי שלא הבין, עיין שו"ע חו"מ סי' מה סעיף ג וסי' סא סעיף יג. אמנם הערוך השולחן בסי' מה סעיף ה כתב שאם יש עדים שהטעו את החותם אין החתימה מחייבת, והוא הדין הודאת בעל דין.