זמן אכילת ושריפת חמץ

שלום,
עד מתי זמן אכילת חמץ ועד מתי זמן שריפת חמץ מחר, בירושלים?
תודה.
פסח כשר ושמח!

תשובה

מן התורה מותר לאכול חמץ עד חצות היום, אמנם חכמים אסרו לאכול לאחר שליש היום היום דהיינו לאחר ארבע שעות.

ארבע שעות אילו אין משערים אותם לפי השעות שלנו אלא שעות זמניות הם, ונחלקו הפוסקים האם משערים את הזמן ארבע שעות לאחר נץ החמה או ד' ארבע שעות לאחר עלות השחר, ומנהג העולם להחמיר בזה שלא לאכול חמץ אחרי שעברו ארבע שעות זמניות מזמן עלות השחר, וזהו הזמן שכתוב בלוחות שלנו שהוא סוף זמן אכילת חמץ.

סוף זמן שריפת חמץ: מעיקר הדין אפשר לשרוף חמץ [דהיינו שהחמץ יגמר להשרף] עד חצות היום, אמנם המנהג הוא [וזהו הזמן כתוב בכל לוחות השנה] שסוף זמן שריפת חמץ הוא בתחלת השעה השישית של היום, וטעם הדבר ששורפים עד זמן זה הוא מפני שלאחר ששורפים חמץ צריך לבטל את כל החמץ [כפי שמודפס בסידורים], וכשמבטלים את החמץ הרי הוא יוצא מרשותינו ונעשה הפקר ומצוות שריפת חמץ הוא לשרוף את החמץ ששייך לנו, ומכיון שצריך לבטל את החמץ לפני תחלת השעה השישית [השעה השישית היא הזמן שמצויין בלוחות השנה כסוף זמן שריפת חמץ] לכן אנו גם שורפים את החמץ לפני זמן זה כדי שנבטל את החמץ אחרי שקיימנו את מצות ביעור חמץ.  ויש לציין שצריך שהחמץ יגמר לישרף לפני שעושים ביטול חמץ ולכן יש להזדרז מעט קודם כדי שיוכל לבטל בזמן, לפני תחלת השעה השישית.