האם חרדל כשר לפסח?
תשובה:
למנהג האשכנזים שלא אוכלים קטניות, אף חרדל אסור באכילה שדינו כקטניות, והספרדים יש שנהגו לאוכלו ויש שנהגו שלא לאוכלו.
גם לנוהגים לאוכלו [דהיינו לפי מקצת מהספרדים], יש להקפיד מאד על כשרות לפסח, מאחר ומצוי מאד גרעיני חיטה בין גרעיני החרדל.
מקורות:
שו"ע סי' תסד ס"א, כף החיים סק"ז.
מדוע חרדל נחשב קטניה ? לפי ויקיפדיה זהו צמח ממשפחת הצולבנים … לדוגמא אם תחפשו ערך ״אפונה״ , ערך זה מוגדר ברור כקטניות
http://he.wikipedia.org/wiki/חרדל
חרדל אינו ממש קטניות, אך נוהגים בו כקטניות מכיון שהוא דומה להם (משנה ברורה סי' תס"ד סק"ה)
אם החדל אינו קטניה והוא אסור כמו אורז שזה "נראה כמו" אזי, האם זו רק החמרה????
ואם הבנתי נכון זה אפ' לא תולדה של קיטנית.
כל דבר שהוא נאכל גרגירים נחשב קטניות וגם החרדל בכלל
סליחה על ההתפלפלות, אבל מה עם חרדל כרוטב? מדובר ברוטב אחיד לחלוטין במרקמו, ללא גרגירים מוצקים (של תלמה)
גם קטניות מעוכים ונמסים הם קטניות.
צריך להבין שאין שיויון בין ההגדרה הבוטנית של קטניות לבין איסור קטניות. זוהי אינה גזירת הכתוב שרק מין קטניות נאסר אלא זוהי גזירת חז"ל שהתבססה על החששות המצויים בזמנם (שרלוונטיים בחלקם גם בימינו)
זה נכון, אבל חכמים נתנו הגדרה לתקנתם ומסגרת, והיא שכל הזרעים הנאכלים הם בכלל קטניות.
האם החרדל גדל בשדות שגדלים בהם גם דגן?
האם הוא נשמר במחסנים דומים?
האם בהפקת שמן חרדל הזרעים באים במגע עם מים?
תודה.
בכל מקרה היום עוד יותר, כל מוצר מתועש מורכב חייב כשרות לפסח, יש בו אין ספור מרכיבים.
בוטנים למשל הם לא קיטניות גם לאשכנזים. כמו כן יש מאכלים כמו תירס למשל שלא היו מוכרים בזמן הגזרה אז מאיפה החומרה שזה קיטניות?
המנהג הוא שכל דבר שזרעו הוא הנאכל הוא בכלל גזירת קטניות, מכאן נהגו להחמיר בתירס ואפילו בוטנים.
למיטב ידיעתי,
קטניות הוגדר כל הגדל בתוך תרמיל, או של שם אכילה מסירים את התרמיל ❓️
לאו דוקא, כל זרעו נאכל בפני עצמו. למשל יש גרעיני חמניות ועוד שאינם בתרמילים והם קטניות.
השאר תגובה