ברית ביו"ט כשהסנדק יחלל את היו"ט בהגעתו

לכבוד הרב שליט"א,
נולד לנו נכד בשעה טובה, הברית אמורה להיות ביו"ט ראשון של פסח, אולם הסב מהצד השני שאינו שומר שבת מתעקש להיות הסנדק, רק שהיות והוא מתכונן לבוא עם רכב לברית, ואינו מוכן אחרת, רצינו לשאול האם לדחות את הברית?
תודה מראש ,
וחג פסח כשר ושמח,
ותזכו למצוות על כל פועלכם

תשובה:

מזל טוב ובשעה טובה.

למנוע את בעיית סנדק מחלל שבת, העצה היא: שאדם ירא שמים "עוזר המוהל" ישים את ידיו תחת התינוק "לתפוס אותו כדי לעזור לסנדק", וזה יהיה מעל רגלי "הסנדק הרשמי". הסנדק האמיתי הוא מי שהתינוק על ידיו.

לשאלת ברית שתגרום למוזמנים חילול שבת, באופן כללי, דעת הגר"ע יוסף והגר"ש וואזנר לדחות את הברית למחרת, ודעת הגרי"ש אלישיב למול בזמנו, בשבת, שאין התינוק חייב לסבול בגללם ולהשאר ערל, וישאו הם את עוונם, והתינוק יקיים את המצוה בזמנו.

בשאלתך, לא ידענו אם חוץ מהסנדק הנז' אורחים נוספים יחללו את היו"ט. ולמעשה, אם הרבה אנשים יחללו את היו"ט – מומלץ לדחות את הברית, אבל להבהיר שזה בגלל קדושת השבת.

אליהו בר שלום