מכשירי חשמל שההתקלקלו כתוצאה ממערכת חשמל לא תקנית בדירה שכורה

כבוד הרבנים שליט"א.
שכרתי דירה לפני כחצי שנה, לפני כמה ימים נהיה קצר חשמלי בבית, ובעקבות הקצר, נשרפו (נשרף לוח הבקרה) של כמה מוצרי חשמל שהיו מחוברים לחשמל. מקרוגל, מחשב, מערכת השמעה, ועוד כל מיני מכשירים, בעל הדיר ה קרה לחשמלאי, והחשמלאי אמר שהמגעים בלוח הראשי היו רופפים, והוא תיקן את התקלה, ידוע לנו שבעל הבית התקין את מערכת החשמל אצל ערבי ושאינו מוסמך.
השאלה, על מי חל ואו מי צריך לשלם את הנזק שנגרם למכשירי החשמל ?
אשמח לתשובתכם.
תודה מראש.

תשובה:

שלום רב,

בשאלה לא נכתב מיהו בעל המכשירים ומי תובע את מי. אענה לפי שתי הדרכים.

השוכר פטור מלשלם על מכשירים של המשכיר, אם לא התרשל בשמירה עליהם. ואם מדובר בשכירות דירה מרוהטת, המשכיר חייב לתקן אותם.

על מכשירים של השוכר, המשכיר פטור. אמנם, אם שכירות דירה במצב זה עולה פחות, ייתכן שהשוכר יכול לדרוש החזר מדמי השכירות.

מקורות:

לענין מכשירים של השוכר עיין עלון המשפט גליון 27 עמוד ה. לענין מכשירים של השוכר השוכר פטור מאחר שלא הזיק בידים ולא התכוון להזיק, וכן אין עליו חיובי שמירה, מאחר שאינו משתמש במכשירים והם לא נמצאים תחת ידו, ועיין עלון המשפט גליון 26 עמוד ד לעניין חיוב בדיני שמים על גרמא בשוגג. לעניין ניכוי מדמי השכירות, תלוי אם לפי המנהג בעיה כזאת בדירה נחשבת למום שאפשר לבטל מקח, וגם בדמי השכירות במיקום זה במקרה שנאמר שהקציצה בטלה וכן בהפרש במחיר בין דירה עם מערכת חשמל תקנית לדירה עם מערכת זו. עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ו ועיין עלון המשפט גליון 35 עמוד א.