מכירת חמץ – הכלים או החמץ הבלוע בתוכם

האם במכירת חמץ אני מוכר באותו ארון גם כלים וגם חמץ באותו מקום האם שאני מוכר את המדף הזה אני מוכר את החמץ שבלוע בכילים או א הכילים ואז יש בעיה כ אחרי זה צריך להטביל את הכילים

תשובה

אין צורך למכור את הכלים או את  מה שבלוע בתוכם, ואין מוכרים רק את את החמץ שדבוק בכלים. [כמובן שמוכרים גם את כל החמץ שיש לו גם את מה שאינו דבוק לכלי].

מקורות

אין צורך למכור את מה שבלוע בכלים, [כפי שמבואר בשו"ע בתחלת סי' תנ"א] ועיין בשו"ת בחת"ס סימן ק"ט שכתב בשם רבו הגאון ר' נתן אדלר זצ"ל שימכור רק את החמץ שדבוק בכלי ולא את מה שבלוע בתוכו.

אמנם יש שנהגו לכתוב בשטר במכירה שהם מוכרים גם את מה שבלוע בתוך הכלים [עיין בקיצור שו"ע], אמנם כבר תמהו בזה האחרונים שלכאורה לא שייך מכירה בדבר כזה,

ויש שנהגו למכור גם את הכלים בעצמם, אמנם מי שעושה כן נכנס בזה למבוכה מפני שאפשר שחייב הוא אח"כ להטביל את הכלים מפני שנחשב כאילו הוא קנה את זה מהגוי ומכיון שכפי שביארנו אין שום צורך למכור את גוף הכלי, יש להמנע ממכירתוי.