חילול שבת לפדיון שבויים או לצורך מצות תפילין

בה"י

לכבוד הרה"ג שליט"א

אחדשה"ט

שלום וברכה

"שחרור ממעצר ע"י חילול שבת"
בחור צעיר (קטין) נעצר בליל שבת בחו"ל ע"י משטרה נכרית מחוץ לאזור עיר מגוריו, והמשטרה המקומית שם הבינה שהורי הבחור הם יהודים שומרי שבת ולכן הם לא יענו לטלפון, ולכן הם שלחו אל ההורים (דרך הטלפון) שוטר נכרי מתחנת המשטרה בעירם לידע אותם שבנם עצור, ויש באפשרותם לשחררו ממעצר, בתנאי שאחד מהם יגיע לתחנת המשטרה אשר שם הוא עצור ויחתום על שחרורו ממעצר תוך נתינת ערבות כספית, ואם הם לא יגיעו הרי בנם ישאר במעצר ללא תפילין ואוכל כשר ועם עוד פושעים מסוכנים למינהם עד יום שני, משום שבתי המשפט סגורים בימי שבת וראשון.
נשאלת השאלה האם מותר לאחד מההורים לחלל שבת עבורו ורק כדי להצילו מלשהות במעצר עד יום שני עם פושעים מסוכנים ובלי אוכל כשר ותפילין.
והאם מותר בשבת לבחור לבקש משוטר נכרי שיחלל שבת עבורו כגון שיתקשר לבני משפחתו לידע את מצבו.

מחכה ומצפה לתשובתכם הרמה
בתודה ובברכת התורה
מרדכי יצחק אגסי
מחבר הספר בדרך המלך
ברוקלין ניו יורק

תשובה:

אם החשש הוא רק שלא יהיה לו תפילין וכד' ביום ראשון, אסור לחלל שבת בעבור זה, ואסורים ליסוע ולחתום על טפסי השחרור משום חילול שבת, אולם אם יש חשש סביר שיארע לו אסון מחמת ישיבתו עם פושעים מסוכנים, חייבים ליסוע וכל הקודם זוכה.

מקורות:

אין התיר לחלל שבת אף לא איסור דרבנן, לצורך מצוות הנחת תפילין [ולא גרע מלעלות לאילן לתקוע שופר שאסרו], ולא דומה למה שהתירו חלק מהפוסקים (עי' שו"ת חלקת יעקב או"ח סי' קי בארוכה מדברי הפוסקים בזה) לחייל שהוזקק לצאת בשבת מחמת פיקוח נפש מביתו או מהבסיס שמותר לקחת עמו תפילין, א' שם אין זה רק באופן של איסור כרמלית וכלאחר יד, ב' שם מדובר שבלא זה יהיה הרבה ימים בלא תפילין, וגם שם לא התיר רק משום שנחשב ל"תרי דרבנן", וכאן זה לא שייך, ולענ"ד אפילו אמירה לעכו"ם אין להקל בזה כיון שיש בזה משום איסור תחומין של יותר מי"ב מיל שלדעת רבים מהפוסקים הוא מן התורה.