נתינת כספי מעשר לאמא

האם מתן כסף לאמא יכול להיות מכספי מעשר?
אמא שלי אלמנה ועדיין תומכת בשתי בנות רווקות לא נשואות מעל גיל 18 שלומדות במכללות!
אני גרה ביחידה נפרדת אצלה בבית…לא ביחד!
קשה לה מאוד כלכלית אבל היא לא יודעת לבקש…ולא תעיז גם!
האם יש אפשרות לתת מכספי המעשר בלי לומר זאת מפורשות? או שלא תתבייש כבר עדיף לתת ישירות לאחיות שלי?
האם בכלל אפשר לתת כסף של מעשר בלי לומר להם שהוא כזה?

תשובה:

שלום רב,

לא צריך לומר שהכסף הוא כספי מעשר ואף עדיף שלא לומר, כל מי שראוי לקבל צדקה ניתן לתת לו כספי מעשר.
לגבי לתת לאמא, יש בכך מצווה כפולה, גם צדקה מהודרת (על פי ההלכה ההורים קודמים לכולם) וגם מצוות כיבוד אב ואם, אבל עדיף לתת את הכסף ישירות לאחיות ובכך להקל על הנטל של האמא ולא לתת לאמא ישירות.

מקורות:

שו"ע יו"ד סי' רנא סעיף ג. לגבי צדקה לאמא נפסק בשו"ע סי' רמ סעיף ה, שאם יכול לפרנס את הוריו מכספי חולין ומפרנסם מכספי מעשר תבוא עליו קללה, שהוא מבזה את הוריו אם נותן להם כספי מעשר. לכן יש להעדיף לתת הכסף ישירות לאחיות, ובכך להקל על האמא וגם לא לבייש אותה בקבלת צדקה.