הנחת או הסרת אבן מקבר

שלום רב!
רציתי לדעת אם יש איסור בהנחת אבנים על קברים או בהסרת אבנים ממצבות.
ואם אפשר בבקשה מקורות לתשובה.
בתודה ובברכה צחי.

תשובה:

נהגו להניח על הקברים אבן קטנה לזכרון שהיו שם, וזה מכבוד המת שמגיעים לפקוד ולהתפלל על קברו. האשכנזים נהגו להניח את האבן לאחר שגמרו להתפלל ומשאירים את האבן לאחר שהולכים, והספרדים נהגו להניח את האבן כשמגיעים לקבר, וכשהולכים לאחר התפילה מורידים את האבן מהמצבה.

יש שכתבו שהנחת האבן על המצבה היא סגולה שלא ישכח תלמודו, שהרי הקורא כתב שעל גבי המצבה קשה לשכחה, ואם מניח את האבן זה סגולה שלא ישכח.

מקורות:

אליה רבא (סי' רכד סק"ז) גשר החיים (ח"א עמ' שיא), שפתי צדיקים (להמקובל רבי סלימאן מוצפי זצ"ל עמ' 22), ובספר זכרון יצחק (טהרני פרק יג הערה 19 כתב שמנהג הספרדים עד הדור האחרון היה כפי האשכנזים, ונשתנה בגלל דעתו של הר"ס מוצפי).

סגולה שלא ישכח תלמודו: שיח השדה (להגר"ח קנייבסקי, קונטרס ספר הזכרון ח"ב אות כו).