גדר הכיבוד של אחים ואחיות גדולים

כתוב בתורה "כבד את אביך ואת אמך"
את – לרבות אחים ואחיות גדולים. רציתי לשאול:
מה הגדר של כבוד אח ואחות? האם כל הלכות כבוד אב ואם החלות על ההורים חלות גם על האחים או שלגבי אח ואחות יש גדר אחר של כבוד?

תשובה:

נחלקו הפוסקים אם הלכות כיבוד אב ואם חלות גם על כיבוד האח הגדול, אולם המנהג הוא שהאחים מוחלים על כך, ולכן נהגו לקרוא להם בשמם הפרטי וכיוצא בזה, אולם כן הקפידו לכבדם בכיבוד הגון כגון לשבת ראשון ולקבל ראשון וכיוצא בזה.

מקורות:

מנחת חינוך (מצוה לג) שכיבוד אחיו הגדול "ככיבוד אב", אולם הברכי יוסף (שיו"ב יו"ד סי' רמ ס"ק יב) כתב בפשיטות שאין כל עניני כיבוד של אביו נוהגים לאח הגדול, ובוודאי שלא בפניו שאין חיוב כיבוד כמו באביו [ולאחר מיתת האח, עי' שו"ת בצל החכמה (ח"א סי' לה) שג"כ אין, ולכן עדיף לקרוא את בנו על שם אביו לחוד ולא להוסיף גם את שם אחיו אע"פ שלא השאיר אחריו זש"ק ע"ש], אך המנהג להקל בזה משום שנחשב כמחילה וכן כתב בילקוט יוסף (כיבוד א"א פי"ד סעיף יג).