מורה שאיבד כסף שנגבה מהתלמידים

אבדתי סכום כסף שגביתי מתלמידים לצורך רכישת ספר לימוד?
מה עושים?

תשובה:

שלום רב,

אתה חייב לשלם להורי התלמידים, או להם עצמם אם הם גדולים.

מקורות:

לכאורה המורה מוגדר כשומר שכר וחייב בגנבה ואבידה, כיון שמקבל כסף עבור ההוראה והגבייה היא חלק מעבודתו. גם אם לא היה חייב להתעסק בגביה לפי תנאי העסקתו, מכל מקום אם עשה זאת בשעות ההוראה הרי זה חלק מהעבודה. וגם אם עשה זאת בשעות שלו מכל מקום ברוב המקרים אבידת כסף היא פשיעה שאף שומר חינם חייב, כיון שאם השומר שכח היכן הניח את הפיקדון הרי זה פשיעה (שו"ע חו"מ סי' רצא סעיף ז) והתנאים בהלכה לשמירת כספי פיקדון הם נוקשים (עיין שם סעיפים טו-כ).
לגבי 'בעליו עמו' נפסק בשו"ע חו"מ סי' שמו סעיף יב שמלמד חייב.
אם התלמידים קטנים, אפילו לסוברים שאין שמירה בקטנים (עיין נתיבות המשפט סי' צו חידושים סק"ד) מכל מקום אם ההורים נתנו את הכסף לקטנים הכסף הוא בבעלות ההורים ויש חיובי שמירה, ויש להחזיר את הכסף להורים, כמבואר בשו"ע סי' קפח סעיף ב)