כתיבת צוואה בגיל צעיר

האם מותר לאדם לעשות צוואה בגיל מוקדם 50 כאשר הוא בריא על מנת למנוע מחלוקת עתידית בחיים בין היורשים או שיש בזה משום פותח פיו לרעה?

תשובה:

שלום רב,

נכון שכתיבת צוואה היא דבר נחוצה ביותר למנוע מחלוקת (ספר חסידים סי' תקסט), ויש כתבו שהיא גם סגולה לאריכות ימים, עם כל זה עדיף שלא לכתוב בגיל כה צעיר (כשאין שום סיבה לחשוש ח"ו) מהחשש שהזכרת.
אין אזכור בהלכה על בעיה כזאת (חוץ ממה שאמרו בגמ' גיטין דף עה ע"ב שאם כותבים תנאי אם ימות, יש לכתוב אם לא אמות ולאחר מכן אם אמות ושוב אם לא אמות, כדי להתחיל עם האפשרות הטובה), אבל ראיתי בספר תולדות החתם סופר עמוד 93, שאשתו של החתם סופר שהיתה בת הגרע"א נפטרה בגיל צעיר ובבדיקת חמץ מצא החתם סופר צוואה שכתבה ותלה את סיבת פטירתה בכך, משום 'אל תפתח פה'.
כמובן שאין לבנות הלכה על פי סיפור שנמצא בספר סיפורים, וכאמור אין מניעה הלכתית בכך, אבל לאחר סיפור זה אינני יכול להמליץ על כך.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. עי' חיים וברכה הל' שמחות ערך צוואה אות י"א מה שהביא מהגר"ש קלוגר שכתב צוואה בגיל חמישים.
    כמו כן, התועלת שבכתיבת צוואה (ובמיוחד כשיש ילדים קטנים שיכולים להינזק הם וההורה שעימם כשאין צוואה), רבה מאוד על פני חסרונה.