דפוס שלא השלים את הכמות שהוזמנה

לכבוד הרבנים
אדם הזמין בדפוס ספר חדש באלף עותקים תמורת 3000 $, בפועל קיבל רק 988 עותקים, הדפוס טוען שעד 5% הם רשאים להחסיר, לפי המנהג. המזמין טוען שלא ידע על מנהג זה. האם היה מוטל על המזמין לברר את המנהג מראש והוא חייב לקבל את המנהג הזה?

תשובה:

שלום רב,

לענין מנהג שאינו ידוע הש"ך כותב בחו"מ סי' מב ס"ק לו שאם לא ידע מהמנהג אין המנהג מחייבו. אמנם בשו"ת בצל החכמה כתב שבפועלים שקבעו חז"ל הכל כמנהג המדינה המנהג מחייב אף אם לא ידע, אבל בנידון זה נראה שאין המנהג קובע למי שלא ידע.
בנוסף לכך, אין להביא ראיה מכמה מדפיסים שיש מנהג כזה, שמנהג כזה יכול להיות מוגדר כמנהג גזלנים. מנהג צריך להיות נקבע על פי חכמי העיר וכדו'. גם אם יש כמה מזמיני ספרים שלא ערערו על כך אין זה מנהג, וכן כתב הח"מ בסי' קיח ס"ק כא.

לעניין עיקר הדין במקח שנמצא חסר עיין עלון המשפט עליון 36 עמוד 1.