נסע בכביש אגרה ללא תשלום

לכבוד הדיינים הגאונים

לפני כשבועיים נסענו למירון קבוצת אברכים דרך כביש שש.
לפי התקנון אם אחד הנוסעים מצהיר כי הוא נהג ברכב אזי החוב ייוחס אליו.
בשעה שנכנסנו לכביש התכוונו שאחד הנוסעים שהוא אזרח חו״ל ייחס את החוב לעצמו ובכך נפטר כולנו כי קשה לגבות מאזרח חו״ל.
האם יש בזה משום איסור גזל או שמא מאחר והכביש היה ריק בשעה זו (12:00 בלילה) הרי שיש בזה משום זה נהנה וזה לא חסר.
יש לציין שלא הייינו מודעים לגובה התשלום וברור כי לא היינו משתמשים בכביש זה אלא בכביש הרגיל שהיה פנוי אז.
בנוסף יש לציין כי בסופו של דבר ברי שזה לא השתלם כי היתה תאונה בכביש וכי הדבר עיכב אותנו זמן רב.

איתן

תשובה:
שלום רב,
ודאי שעברתם על איסור גזל ועל איסור השגת גבול, שהרי בעלי הכביש לא מסכימים שתסעו ללא תשלום, אין סברא של "זה נהנה וזה לא חסר" כיון שהכביש נבנה לתועלת כל המשתמשים, ומטעמים נוספים.
עם זאת, בדיעבד אינכם חייבים לשלם רק כפי שווי ההנאה בשבילכם (אם היתה הנאה), כיון שירדתם לכביש על דעת לגזול ולא על דעת לשלם.

מקורות:
לענין איסור גזל עיין שו"ע חו"מ סי' שעו, לעניין כופין על מידת סדום לכתחילה עיין עלון המשפט גליון 24 עמוד ד, ועיין שו"ת נודע ביהודה תנינא סי' כד, לעניין חיוב תשלומין עיין פסקי הרא"ש ב"ק פ"ב סי' ו.