קניית מוצר זול כשיש חשש שהוא גנוב

שלום כבוד הרב,

האם יש איסור מוחלט לקנות מוצר מאדם פרטי, כאשר מחירו של המוצר זול ויש חשד שהמוצר אולי גנוב חס ושלום?
האם קניה של מוצר שנגנב-נגזל כמוה כגניבה עצמה לרוכש המוצר?

תשובה:
שלום רב,
כן, יש איסור מוחלט לקנות דבר שיש חשד סביר שהוא גנוב, ומכירה זולה יכולה להיות דוגמא קלאסית לכך. הקונה דבר גנוב מסייע בכך לגנבים, וחז"ל (גיטין דף מה ע"א) אמרו על כך משל "לאו עכברא גנב אלא חורא גנב", שלא העכבר גונב אלא החור שהעכבר מסתיר בו את הגניבה, והנמשל הוא שאם הגנב לא היה מוצא קונים לא היה גונב, כך שהקונה שותף פעיל במעשה הגניבה. יש מקרים שהקונה אינו רק מסייע לגניבה, אלא גנב ממש, כיון שהגניבה לא יצאה מבעלות הנגנב עד שהגיע לידו.

מקורות:
שו"ע חו"מ סי' שנו סעיף א, ערוך השולחן שם סעיף יא, שו"ע שם סי' שנח ועיין בעלון המשפט גליון 25 עמוד ו.